Novi Pazar i manastir Sopoćani

Novi Pazar, Srbija

Opis destinacije

Manastir se nalazi na 17 km zapadno od Novog Pazara. Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjovekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu. Danas je jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršćen na UNESKO-vu listu svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras i Sopoćani. Danas je teško precizirati kada su Sopoćani podignuti. Najverovatnija je pretpostavka da je manastir podignut u drugoj polovini vladavine kralja Stefana Uroša I, najverovatnije oko 1260. godine. Do ovakvog zaključka se došlo zaobilaznim putem, s obzirom da je sasvim pouzdan zaključak da je živopis manastira nastao šezdesetih godina 13. veka. Tokom perioda osmanlijske vlasti, u 17. veku, manastir je značajno stradao, a obnovljen je u prvim decenijama 20. veka.

Informacije

SMESTAJ

  • Bez smeštaja
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
JEDNODNEVNI IZLET
NOVI PAZAR-MANASTIR SOPOĆANI
NEDELJA-07 MART

Cena :2000,00 rsd 
Cena za decu do 12 god:1800,00rsd 

Cena obuhvata:
*prevoz autobusom turističke klase
*obilazak prema programu putovanja
*usluge vodiča
*troškove organizacije putovanja
 
Način plaćanja:
30% na ime rezervacije, ostatak najkasnije 7 dana pred put

Aranžman je rađen na bazi od minimum 40 prijavljenih putnika.
Polazak iz Obrenovca u 06:00h ujutru(parking Doma Kulture), polazak iz Beograda u 05:30h (Tempo na Adi) .Vožnja ka Novom Pazaru i manastiru Sopoćani, sa usputnim pauzama radi odmor.Sopoćani  su dom Svete Trojice, je podigao kralj Stefan Uroš I (1243—1276) nedaleko od izvora reke Raške. Manastir se nalazi na 17 km zapadno od Novog Pazara. Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjovekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu. Danas je jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršćen na UNESKO-vu listu svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras i Sopoćani.

Novi Pazar je lociran  u istoimenoj kotlini. Izuzetan geografski položaj je predodredio stanovnštvu da se od davnina bave trgovinom kao osnovnim zanimanjem, po čemu je i sam grad dobio ime. Prema nezvaničnim podacima, Novi Pazar broji preko 120.000 stanovnika.Novi Pazar je poznat po svom trgovačkom i preduzetničkom duhu, izuzetan po svojim prirodnim bogatstvima i kulturnim vrednostima od međunarodnog, nacionalnog i regionalnog značaja.  Novi Pazar je jedinstven multetnički prostor gde se na jednom mestu susreću zapadna i istočna civilizacija. On predstavlja ekonomski, kulturni i obrazovni centar Sandžaka, koji na jugu najkraća prirodna veza Srbije sa Crnom Gorom. Panoramski obilazak grada sa vodičem: Trg Gazi-Isa Bega Isakovića, Amir Agin han, Sebilj, kuća Čavića, Lejlek Džamija, Stara Čaršija sa obilaskom Altun Alem Džamije, obilazak bedema grada i kule Motrilje. Obilazak Petrove crkve i odlazak do gradske pijace koji predstavlja jedan od najvećih bazara u zemlji, gde možete kupiti najkvalitetniji džins i pamuk po izuzetno povoljnim cenama, po čemu je ovaj grad prepoznatljiv.Slobodno vreme za kupovinu i individualno razgledanje. Povratak  u Obrenovac i  Beograd  u kasnim vecernjim satima..
30% na ime rezervacije, ostatak najkasnije 7 dana pred put

Top ponude

Pogledajte šta smo izdvojili za Vas

Zimovanje

2020 / 2021